Подршка успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ

Подршка успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ

, 15 септембар 2022

Током jуна 2022. године у Србији је почео твининг пројекат који финансира Европска унија са циљем подршке успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ. Пројекат ће спроводити стручњаци из Шпаније и Летоније који ће сарађивати са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије (МПШВ). Министарство финансија Србије, преко Сектора за уговарање и финансирање програма финансираних од стране ЕУ, као уговорног тела, надлежно је за финансирање, уговарање, извршење плаћања и надзор над спровођењем пројекта.

Твининг је инструмент Европске уније за институционалну сарадњу између јавних управа држава чланица Европске уније и земаља корисница или партнера. Инструмент за претприсутну помоћ (ИПА) има за циљ да пружи подршку за транспозицију, имплементацију и спровођење законодавства Европске уније.

У конкретном случају, општи циљ пројекта је усмеравање произвођача меса ка захтевима тржишта и потрошача, као и унапређење квалитета производње меса и транспарентности тржишта меса у Републици Србији.

Требало би да резултира успостављањем обавезног система класификације говеђих и свињских трупова на линији клања и формирањем њихових цена у складу са прописима Европске уније, као и успостављањем примене дефиниција, етикета и продајних етикета.

Заједнички систем класификације омогућава класификацију трупова и формирање цена према стандардима. Поред тога обавезно извештавање цена омогућава праћење тржишта, предвиђање или откривање поремећаја и покретање мера уколико је потребно.

Поред тога, овај систем тежи транспарентном функционисању тржишта, на којем су произвођачи лоцирани на транспарентан, доследан и правичан начин.

То је алат за побољшање знања и размену информација за пољопривреднике, индустрију, администрацију и друштво уопште.

Пројекат, који има буџет од 1.000.000 Еура, траје 18 месеци, током којих ће се спроводити различите мисије шпанских и летонских стручњака, који ће обилазити различите месне објекте и спроводити обуку у МПШВ, контролних органа и особља кланица. Српски тим ће такође отпутовати у Шпанију и Летонију да види како овај систем функционише у тим земљама.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31