Otvoren projekat „BEYOND“ u Nikšiću

, 9. jun 2023

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću je održana početna konferencija projekta „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruzenja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore – BEYOND“,čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije - Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi aspekte projektnih aktivnosti i planiranih rezultata koji su fokusirani na povećanje zapošljivosti u perspektivnim sektorima ekonomije prekograničnog područja sa posebnim fokusom na podršku inovacijama, dualnom obrazovanju i saradnji privrede i srednjih stručnih škola mašinskih profila. Mentorska platforma koja će biti jedan od rezultata projekta, omogućiće kontinuiranu podršku start up i postojećim preduzećima na teritoriji Republike Srbije i Crne Gore.

Uvodnim obraćanjem početnu konferenciju je otvorio Marko Kovačević, predsednik opštine Nikšić, koji je ovom prilikom projektnim partnerima čestitao početak realizacije „BEYOND“ projekta i naglasio da će opština Nikšić kreiranjem jednog dobrog poslovnog ambijenta nastaviti da podržava ovakve projekte.

Aleksandra Mugoša, predstavnica Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, pozdravila je prisutne napomenuvši da je ovo važan projekat koji predstavlja snažnu posvećenost dve države u kreiranju podrške inovacijama u okviru kojeg će se oblikovati ne samo budućnost tehničkih škola, već raditi na jačanju znanja, kompetencija i veština naših učenika. Gđa Mugoša je naglasila da, imajući u vidu da je IPC Tehnopolis jedan od najvažnijih partnera u sprovođenju politike inovacija i Strategije pametne specijalizacije S3, od velike je važnosti uspostavljanje saradnje sa Reginalnom razvojnom agencijom Zlatibor koja je upravo usmerena ka ostvarivanju navedenih politika.

Đorđije Malović, izvršni direktor Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, i Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, istakli su ulogu projekta „BEYOND“ u uspostavljanju prekograničnih partnerstava i njegovom uticaju na ravnomerni regionalni razvoj.

Stefan Jovanović, predstavnik Privredne komore Crne Gore, istakao je da od 20 aktivnih projekata koje trenutno realizuju, ova institucija već ima aktivnosti koje se odnose na dualno obrazovanje što je od izuzetnog značaja za realizaciju projekta „BEYOND“.

Mithat Bahović, predstavnik Ministarstva evropskih poslova, izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije projekta koji će tokom dvogodišnjeg perioda ostaviti održive komponente na teritorijama koje su obuhvaćene ovim programom prekogranične saradnje, ali i doprineti unapređenju poslovnog ambijenta koji će sam region učiniti konkurentnim.

U nastavku konferencije menadžerka projekta, Snežana Milisavljević, prezentovala je planirane aktivnosti, rezultate i ciljeve projekta, koji će doprineti kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore kroz umrežavanje organizacija za podršku poslovanju i efektivno zajedničko korišćenje postojeće infrastrukture za podršku poslovanju u obe zemlje.

Dušan Bošković, ispred Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, istakao je značaj dualnog obrazovanja u srednjim školama i prisutnima približio dualni model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanju u kome se plan i program nastave i učenja sprovode u školi i kod poslodavca.

Iskustva u u dualnom obrazovanju u Crnoj Gori i Republici Srbiji prisutnima su preneli Snežana Nikolić, ispred srednje stručne škole iz Nikšića i Ljiljana Pantelić, ispred Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga. Tomislav Miletić, predstavnik kompanije Inmold, prezentovao je sistem letnje prakse koju sprovodi kompanija u cilju sticanja praktičnih znanja i radnih iskustava učenika tehničkih srednjih škola i fakulteta, jedne od vodećih proizvodnih kompanija u Srbiji koja je uspostavila model dualnog obrazovanja i generator je praktičnog obrazovanja budućih stručnjaka iz robotike i mehatronike.

Nakon obilaska prostorija Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i prezentacije menadžera Laboratorije za industrijski dizajn, Tihomira Ćuzovića, zvanično je završena početna konferencija projekta „BEYOND“.                                                                                                                  

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30