Tri i po miliona evra za infrastrukturne projekte na jugoistoku i jugozapadu Srbije

, 16. april 2015

U toku je poziv za podnošenje sažetih predloga projekata lokalne infrastrukture u 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije za koje je Evropska unija izdvojila 3,5 miliona evra. Selekcija i ugovaranje projekata će biti obavljena preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU) a u okviru programa Evropski PROGRES. Poziv je otvoren do 28. aprila 2015. godine.

U okviru ukupne sume od 3,5 miliona evra, biće finansirani projekti koji doprinose poboljšanju životnih uslova i oni koji doprinose ekonomskom razvoju. U prvu kategoriju spadaju projekti socijalne infrastrukture kao što su izgradnja ili obnova škola, predškolskih ustanova, sportskih objekata, projekti koji doprinose poboljšanju životnih uslova ranjivih grupa uključujući i Rome i projekti komunalne infrastrukture kao što su vodovodi i kanalizacioni sistemi, projekti koji doprinose poboljšanju upravljanja otpadom, smanjenju zagađenosti i poboljšanju energetske efikasnosti. Vrednost pojedinačnih projekata u ovoj kategoriji će se kretati u rasponu 100.000-200.000 evra sa obaveznim kofinansiranjem od strane opština u iznosu od 10-49%. U drugu kategoriju spadaju projekti čija će pojedinačna vrednost biti 100.000-300.000 evra, sa dodatnim kofinansiranjem 10-49% od strane opština, a koji doprinose ekonomskom razvoju, privlačenju novih investicija, unapređenju infrastrukture na braunfild lokacijama, komunalnom opremanju grinfild lokacija i poboljšanju infrastrukture u postojećim industrijskim zonama.

Podnosioci projekata mogu biti 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije koje učestvuju u realizaciji programa Evropski PROGRES, a mogu ih pripremiti i u partnerstvu sa drugim opštinama, javno-komunalnim preduzećima, organizacijama građanskog društva ili drugim lokalnim, regionalnim i državnim institucijama koje su navedene u Smernicama za podnosioce projekata. Opštine mogu dostaviti najviše dva predloga projekta, a svaka opština individualno može dobiti sredstva za maksimalno jedan projekat u okviru ovog javnog poziva. U slučajevima gde je neka opština navedena kao koaplikant na projektu, ona može da potpiše do maksimalno dva ugovora. Detaljnije informacije su dostupne na veb sajtu CFCU http://www.cfcu.gov.rs/tender.php?id=304.

Kako bi približio uslove konkursa i načina prijave Evropski PROGRES je u periodu 31. mart-2. april za sve zainteresovane opštine održao info sesije u Novom Pazaru, Prokuplju i Vladičinom Hanu.

Cilj ovog konkursa je doprinos poboljšanju kvaliteta života građana i stvaranju okruženja podsticajnog za održivi ekonomski razvoj u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji. Finansijska podrška će biti dodeljena samo najboljim projektima i zbog toga je važno da opštine daju sve od sebe da pripreme što kvalitetnije predloge projekata.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa ukupno 24,46 miliona evra. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU). U program Evropski PROGRES su uključene sledeće 34 lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31