Konferencija za medije u okvir projekta „Čisto”

, 22. februar 2023

U opštini Gusinje, u Crnoj Gori, je održana konferencija za medije i prezentacija projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO” koji sufinansira Evropska unija sredstvima iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora 2014-2020, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Projekat zajednički sprovode Opština Gusinje i Opština Ivanjica, sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine u prekograničnom regionu kroz efikasniju i moderniju infrastrukturu upravljanja otpadom. Projekat će doprineti poboljšanju kapaciteta i efektivnosti javnih usluga u ovoj oblasti, a fokus će biti i na promociji ekološke svesti kod mladih kroz zajedničke akcije vezane za sakupljanje otpada u ovim opštinama.

Na koferenciji su se obratili predsednica opštine Gusinje, Anela Čekić, predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović i koordinator projekta Marija Milenković.

Predsednica opštine Gusinje se zahvalila na finansijskoj podršci Evropske unije i istakla da se raduje saradnji sa opštinom Ivanjica na unapređenju tehničkih kapaciteta u ovoj oblasti i pružanju efikasnijih javnih usluga za građane. Takođe, istakla je da se nada da će se ova saradnja razvijati i u drugim sektorima, posebno u turizmu.  

Predsednik opštine Ivanjica se zahvalio na ukazanom poverenju opštini Gusinje i istakao da se nada da će projekat ostvariti planirane rezultate, unaprditi infrastrukturu upravljanja otpadom u ovim opštinama i doprinieti boljem očuvanju i zaštiti životne sredine.

Očekivani rezultati projekta se odnose na povećanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća za upravljanje otpadom, gde će biti izvršena nabavka specijalizovanih vozila za sakupljanje otpada i kontejnera u obe opštine, ali i organizovane studijske posete i radionice predstavnika JKP gde će se razmeniti znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Takođe, jedan od rezultata projekta se odnosi na unapređenje znanja mladih o značaju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, pa će kroz projekat biti organizovane edukativne radionice za učenike i nastavnike u osnovnim školama u Gusinju i Ivanjici, Eko kamp i druge prateće aktivnosti edukativnog karaktera. Projekat će imati u fokusu i unapređenje lokalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, a posebna pažnja biće posvećena promociji značaja zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u javnosti kroz sprovođenje adekvatne medijske kampanje i drugih aktivosti u javnosti.

Realizacija projekta je počela 24. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 23. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra, od čega je doprinos Evropske unije 330.800 еvra.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31