1/1

Европска унија подржава јавно здравље у Србији

, 7 септембар 2023

Твининг пројекат по називом „Јачање капацитета здравственог сектора за надзор на заразним болестима у Србији“ који спроводе Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и фински Институт за здравље и социјалну заштиту је званично отворен конференцијом која се одржала у Београду.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру првог дела програма ИПА 2020, док је тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање пројеката из средстава Европске уније, а крајњи корисник је Министарство здравља. Европска унија обезбедила је милион евра за спровођење овог пројекта, као и додатна три милиона евра за набавку робе.

Конференцију је отворила државна секретарка Министарства здравља, проф. др Весна Туркулов, која је нагласила да се кроз овај пројекат негује сарадња и размена знања и искуства са стручњацима из Финске и осталих земаља Европске уније. Она је такође рекла да овај твининг пројекат прати и уговор о набавци опреме за надзор над заразним болестима. „У оквиру овог уговора ће се такође из средстава Европске уније набавити микробиолошка опрема, савремени рачунари, као и софтвер који ће допринети усаглашавању система са стандардима Европске уније, али такође и олакшати свакодневни рад микробиолога и осталих запослених у заводима и лабораторијама.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, Никола Бертолини, је изјавио да је задовољан што Европске уније учествује у овом пројекту и њиме помаже унапређењу лабораторија у Србији. „Овај пројекат се тиче пракси, методологија, вештина и размене знање и сигуран сам да ћете добити све што вам је потребно и да ћете бити активни учесници у овом пројекту.“

 „Кроз ову важну активност ћемо ојачати себе, наше капацитете, нашу међусобну сарадњу, да надзор над заразним болестима буде још сензитивнији, бољи и да буде онакав какав је у Европи,“ рекла је директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Верица Јовановић.

Главни циљ овог твининг пројекат који траје две године, до априла 2025. године, је да допринесе успостављању свеобухватног и добро координисаног система надзора и одговора на заразне болести кроз побољшање микробиолошке дијагностике и умрежавања лабораторија, унапређење информационих система и протока података, као и јачање капацитета стручњака који учествују у епидемиолошком надзору.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31