Nastavlja se podrška EU srpskoj poljoprivredi

, 9. septembar 2024

Danas je zvanično otvoren projekat „Dalji razvoj nacionalnog zakonodavstva u ribarstvu“ kojim Evropska unija nastavlja da podržava srpsku poljoprivredu. Projekat finansira Evropska unija, sprovodi ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok je telo za ugovaranje Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva finansija.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su se obratili pomoćnici ministra, Anja Javor i Nenad Katanić. Javor je istakla značaj finansijske pomoći koju Evropska unija obezbeđuje godinama za reforme, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života građana Srbije.

„Ovo je projekat od velike važnosti za nas u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer je njegov cilj da nam pomogne oko daljeg razvoja zakonodavstva u Poglavlju 13 – Ribarstvo, za koje su još 2018. godine otvoreni pregovori, a za koje smo kroz različite projekte finansirane od strane EU i FAO dobili podršku za unapređenje nacionalnog zakonodavstva“, dodao je Katanić.

Prisutne na konferenciji je pozdravio Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji.
„Tvining ne podrazumeva samo tehničku pomoć – tokom tvining projekata ne možete sami da radite. Tvining projekti znače da smo udruženi, da radimo zajedno što je veoma važno“, rekao je Bertolini.

Konferenciji povodom početka projekta prisustvovao je Dario Otero Kastro iz španske ambasade u Srbiji. On je uveren da će znanje stručnjaka iz Španije biti od velike koristi kada je u pitanju zakonodavstvo u ribarstvu.

Ovaj tvining lajt projekat je ključni korak u jačanju odnosa između Srbije i Španije, u kojem će obe administracije zajedno učiti o izazovima sa kojima se suočava sektor akva-kulture i njegovom jačanju kao značajnoj i održivoj ekonomskoj aktivnosti.

O samim detaljima projekta govorila je Elisa Karbaho Ljorente iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane Španije, koja je ujedno i vođa ovog projekta: „Pristup Srbije tržištu Zajednice za riblje proizvode biće od obostrane koristi, posebno za Srbiju, jer će smanjiti njenu spoljašnju zavisnost od ribljih proizvoda, omogućiti njenim proizvodima pristup jedinstvenom tržištu i obezbediti održive proizvodnje sa najvišim standardima u pogledu bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine.“

Projekat će trajati osam meseci, a glavni cilj je pružanje podrške srpskoj administraciji u efikasnom upravljanju pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, olakšavajući njen uspešan ulazak u Evropsku uniju. Napori će biti usmereni na pružanje podrške Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, drugim nadležnim organima i zainteresovanim stranama kako bi se unapredila harmonizacija pravnih okvira Evropske unije o akva-kulturi.

 

Print
 
 
P U S Č P S N
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30