1/1

Reforma sektora voda uz podršku Evropske unije

, 22. mart 2024

Predlog nacrta Zakona o regulaciji cena vodnih komunalnih usluga je spreman i on će biti osnova za novu tarifnu metodologiju i uvođenje regulatornog sistema u ovaj sektor, a predviđeno je i osnivanje Agencije za regulaciju vodnih usluga, najavljeno je na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ”EU podrška reformama u sektoru voda”.

Na konferenciji je predstavljen predlog reforme sektora voda i sistema vodnih komunalnih usluga što je ocenjeno kao jedan od važnih koraka pri usklađivanju dela pravnog okvira EU sa zakonodavstvom Republike Srbije. Projekat je finansirala Evropska unija, a sproveo ga je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija.

Bojan Vranjković, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izrazio je veliko zadovoljstvo ostvarenim rezultatima projekta. On je podsetio da su, u vreme kad je projekat započeo, cene vode na teritoriji cele države bile prilično neusaglašene i raznolike i da, u većini slučajeva, ta cena nije dovoljna da pokrije osnovne troškove i da obezbedi optimalnu pristupačnost uslugama.

”Komunalna preduzeća ne bave se samo vodnom delatnošću, već i drugim uslugama. Zato bih istakao značaj adekvatnog planiranja poslovanja, potencijalnih investicija, razvoj odgovarajućih alata za finansijsko upravljanje i upravljanje kadrovima kako bi ceo sistem nesmetano funkcionisano”, rekao je Vranjković.

On je dodao da je u perspektivi važno razmišljati o regionalizaciji preduzeća koja bi se bavila vodnim uslugama što bi omogućilo efikasno poslovanje i povrat troškova.

”Tokom ove dve godine trajanja projekta dobili smo sveobuhvatnu podršku i postavljene su osnove za unapređenje efikasnosti u pružanju vodnih usluga što će omogućiti harmonizaciju sa propisima EU u ovoj oblasti”, istakao je državni sekretar Vranjković.

Antoan Avinjon, program menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je Evropska unija podržala projekat u cilju obezbeđivanja kvalitetne vode za piće za građane Srbije kao i da se tretman voda sprovodi na odgovarajući način.

”Snaga ovog projekta je u pristupu koji je podrazumevao saradnju resornog ministarstva i eksperata na projektu, predstavnika lokalnih samouprava i 20 javno komunalnih preduzeća. Rezultati projekta mogu da budu iskorišćeni u narednim koracima u toku reforme, a jedan od njih je osnivanje Agencije za regulaciju vodnih usluga. U cilju modernizacije sektora, efikasnosti i pametnog korišćenja sredstava, regionalizacija je takođe veoma korisna i trebalo bi da bude sprovedena na pametan način”, istakao je Avinjon.

U okviru projekta sprovedene su sveobuhvatne analize trenutnog stanja u sektoru vodnih komunalnih usluga, definisane prioritetne i dugoročne mere za reformu sektora, kao i pripremljene preporuke za reorganizaciju.

Vodne komunalne usluge i infrastruktura su od ključnog značaja za zaštitu životne sredine, kvalitet života građana, kao i razvoj turizma i drugih privrednih delatnosti y Srbiji. Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi u sektoru voda kojom će se unaprediti efikasnost u pružanju vodnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta životne sredine i života građana Srbije, unapređenjem ekoloških standarda u Srbiji u skladu sa standardima i najboljom praksom zemalja članica Evropske unije, ocenjeno je.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici brojnih institucija sa nacionalnog i lokalnog nivoa kao i predstavnici 20 javnih komunalnih preduzeća kojima su uručene zahvalnice za učešće u projektnim aktivnostima.

Sa više od 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30