1/1

Srbija i EU za inovacije: Fond dodelio 9,6 miliona evra podrške

, 20. mart 2024

Fond za inovacionu delatnost je, nakon evaluacije prijava, odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća".

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave. Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija. U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra i do 500.000 evra.

Primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine. Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija, što će doprineti njihovom rastu i povećanju konkurentnosti. Pored primene tehničkog znanja u razvoju inovacija, njihov osnovni zadatak je da slede tržišne trendove i grade partnerske odnose sa potencijalnim investitorima.

Fond zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskom unijom, uz podršku CFCU (Sektora za finansiranje i ugovaranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija) nastavlja sa unapređenjem inovacionog okruženja Srbije. U drugoj fazi IPA projekta, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva od 10,3 miliona evra. Javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren je do 1. aprila 2024. godine.

Fond za inovacionu delatnost čestita dobitnicima finansiranja i želi uspeh u realizaciji inovativnih projekata.

 

 

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 26 miliona evra, od čega 16 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2019. godinu (IPA 2019) i 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ukupan iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20,6 miliona evra za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede. Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30