1/3

Otvoren tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“

, 21. oktobar 2022

Juče je u Palati Srbija održana svečanost povodom uspešnog početka projekta „Podrška uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su, sa strane zemlje korisnice, predstavnici Ministarstva finansija, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV), kao i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Sa strane država članica Evropske unije, svečanosti su prisustvovali gospodin Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Srbiji, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane Španije i predstavnici Uprave za hranu i veterinu Letonije, kao i predstavnici drugih relevantnih institucija.


U svom pozdravnom obraćanju, Nenad Katanić, pomoćnik ministra Sektora za poljoprivrednu politiku MPŠV-a, objasnio je da je projekat zvanično počeo 6. juna 2022. godine, a tokom ova četiri meseca održano je nekoliko aktivnosti. U neke od njih spadaju izrada programa obuke, priprema kalibracije opreme i studijska poseta Španiji, gde je pet stručnjaka iz Srbije upoznato sa sistemom klasifikacije goveđih trupova.


Vedrana Ilić, pomoćnik ministra Sektora za međunarodnu saradnju MPŠV-a, napomenula je da ovaj projekat nastavlja da podržava proces usklađivanja zakonodavstva sa pravom EU u oblasti klasifikacije trupova i time nastavlja put ispunjavanja obaveze koje je Republika Srbija preuzela prema Evropskoj uniji.


Raul Bartolome Molina, ambasador Španije u Srbiji, istakao je da, kroz projekte saradnje između državnih institucija Španije i Srbije, obe zemlje rade zajedno na krajnjem cilju poboljšanja kvaliteta života svakog građanina. I ne zaboravimo da je ovaj projekat moguć zahvaljujući konzorcijumu sa Letonijom, koji predstavlja primer bliske saradnje među državama članicama EU u svim oblastima svakodnevnog života.


Generalna direktorka Sektora za poljoprivrednu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, ribolova i hrane Španije, Esperanza Orejana, je kroz obraćanje putem videa istakla dobru saradnju između naših zemalja i zahvalila se svim stručnjacima iz španskih institucija koji će podeliti svoje znanje tokom narednih meseci.


Ovom sastanku je prisustvovala i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji - Sakelaris Hourdas, koji je pomenuo značaj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gde Srbija tradicionalno više izvozi nego što uvozi i osvrnuo se na značaj ovog projekta za usklađivanje sa standardima kvaliteta i za ispunjavanje zahteva potrošača.


I na kraju je Sonsoles Mories, iz Međunarodne iberoameričke fondacije za upravu i javnu politiku Španije, naglasila je da je ovo odličan primer posvećenosti Španije da podrži zemlje koje su u procesu pridruživanja EU, putem usklađivanja njihovog zakonodavstva sa standardima EU.


Opšti cilj projekta je usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Republici Srbiji.


Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.


Projekat ima budžet od milion evra i traje 18 meseci, tokom kojih će se sprovoditi različite misije stručnjaka iz Španije i Letonije, koji će obilaziti različite objekte za proizvodnju mesa i sprovodiće obuku za MPŠV, kontrolni organ i osoblje klanica. Srpski tim će takođe otputovati u Španiju i Letoniju da vidi kako ovaj sistem funkcioniše u tim zemljama.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31