EU donacija igračaka, IT opreme i nameštaja za predškolske ustanove širom Srbije

, 9. mart 2020

Vrtiću „Bubamara“ u Zemun polju danas su isporučene igračke, nameštaj i IT oprema u okviru podrške Evropske unije reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.

Donaciju su svečano uručili državni sekretar ministarstva finansija Gojko Stanivuković, v.d. pomoćnika ministra finansija Marko Jovanović, , ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik opštine Dejan Matić.

Ministar Šarčević rekao je da su igračke, nameštaj i IT oprema, za 56 predškolskih ustanova u 55 gradova u Srbiji deo pomoći EU unapređenju predškolstva u Srbiji u skladu sa novim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Prema njegovim rečima, cilj novih osnova programa koji se naziva „Godine uzleta“ je celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je zadovoljstvo zbog sprovođenja ovog projekta.

- To je konkretno ulaganje u brigu o ljudima. Cilj je bio da podstaknemo rani razvoj. I da u tom ranom razvoju decu pripremimo za nova znanja i veštine, kao i nove načine učenja koji će ih sačekati u osnovnoj školi sa reformom obrazovanja, navela je ona.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je projekat pokrenut kako bi deci i vaspitačima koji rade u ovim ustanovama pružili neophodne alate za njihov rad.
Zato smo ovim projektom obuhvatili više od 50 opština. Ukupno 40.000 dece će biti uključeno. Mi smo kroz ovaj program obezbedili igračke, nameštaj i IT opremu kako bismo osnažili decu u pružili im najbolje alate za njihov razvoj, kazao je on.

Direktorka Predškolske ustanove „Sima Milošević“ Jasmina Bouali Stanojković rekla je da tu predškolsku ustanovu u Zemunu, čiji je deo vrtić „Bubamara“, pohađa 5.155 dece uzrasta od jedne godine do polaska u školu. Deca su raspoređena u 256 grupa u okviru 33 objekta.

Za 56 predškolskih ustanova u Srbiji donirano je 793 kompleta nameštaja, 11.680 krevetića, 521 komplet tehnike i 793 kompleta igračaka koji su raspoređeni u više od 500 objekata u kojima boravi oko 40.000 dece, uzrasta od 6 meseci do polaska u školu.
Pored opreme, koju su dobile predškolske ustanove iz najsiromašnijih opština u Srbiji, realizuje se i novi EU projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“. Oko 1.500 vaspitača i stručnih saradnika iz ovih opština biće obučeno da razvija profesionalne kompetencije za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pet opština koje su dobile opremu postaće centri klastera za širenje Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Novi Sad, Zemun, Loznica, Pirot i Čačak).
Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzovnom obrazovanju, itd.

 

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30