1/3

Отворен твининг пројекат „Подршка успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ“

, 21 октобар 2022

Јуче је у Палати Србија одржана свечаност поводом успешног почетка пројекта „Подршка успостављању система класификације трупова у складу са заједничком пољопривредном политиком ЕУ“.

Церемонији отварања присуствовали су, са стране земље кориснице, представници Министарства финансија, преко Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (ЦФЦУ) и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (МПШВ), као и Делегација Европске уније у Републици Србији. Са стране држава чланица Европске уније, свечаности су присуствовали господин Раул Бартоломе Молина, амбасадор Шпаније у Србији, представници Министарства пољопривреде, рибарства и хране Шпаније и представници Управе за храну и ветерину Летоније, као и представници других релевантних институција.

У свом поздравном обраћању, Ненад Катанић, помоћник министра Сектора за пољопривредну политику МПШВ-а, објаснио је да је пројекат званично почео 6. јуна 2022. године, а током ова четири месеца одржано је неколико активности. У неке од њих спадају израда програма обуке, припрема калибрације опреме и студијска посета Шпанији, где је пет стручњака из Србије упознато са системом класификације говеђих трупова.

Ведрана Илић, помоћник министра Сектора за међународну сарадњу МПШВ-а, напоменула је да овај пројекат наставља да подржава процес усклађивања законодавства са правом ЕУ у области класификације трупова и тиме наставља пут испуњавања обавезе које је Република Србија преузела према Европској унији.

Раул Бартоломе Молина, амбасадор Шпаније у Србији, истакао је да, кроз пројекте сарадње између државних институција Шпаније и Србије, обе земље раде заједно на крајњем циљу побољшања квалитета живота сваког грађанина. И не заборавимо да је овај пројекат могућ захваљујући конзорцијуму са Летонијом, који представља пример блиске сарадње међу државама чланицама ЕУ у свим областима свакодневног живота.

Генерална директорка Сектора за пољопривредну производњу Министарства пољопривреде, риболова и хране Шпаније, Есперанза Орејана, је кроз обраћање путем видеа истакла добру сарадњу између наших земаља и захвалила се свим стручњацима из шпанских институција који ће поделити своје знање током наредних месеци.

Овом састанку је присуствовала и Делегација Европске уније у Републици Србији - Сакеларис Хоурдас, који је поменуо значај трговине пољопривредним производима, где Србија традиционално више извози него што увози и осврнуо се на значај овог пројекта за усклађивање са стандардима квалитета и за испуњавање захтева потрошача.

И на крају је Сонсолес Мориес, из Међународне ибероамеричке фондације за управу и јавну политику Шпаније, нагласила је да је ово одличан пример посвећености Шпаније да подржи земље које су у процесу придруживања ЕУ, путем усклађивања њиховог законодавства са стандардима ЕУ.

Општи циљ пројекта је усмеравање произвођача меса ка захтевима тржишта и потрошача, као и унапређење квалитета производње меса и транспарентности тржишта меса у Републици Србији.

Пројекат би требало да резултира успостављањем обавезног система класификације говеђих и свињских трупова на линији клања и извештавањем њихових цена у складу са прописима Европске уније, као и применом дефиниција, налепница и продајних етикета.

Пројекат има буџет од милион евра и траје 18 месеци, током којих ће се спроводити различите мисије стручњака из Шпаније и Летоније, који ће обилазити различите објекте за производњу меса и спроводиће обуку за МПШВ, контролни орган и особље кланица. Српски тим ће такође отпутовати у Шпанију и Летонију да види како овај систем функционише у тим земљама.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31