1/1

Завршен Програм Exchange 5

, 7 јул 2021

Одржавањем завршне конференције, окончане су активности на реализацији Програма Европске уније Exchange 5. Овај комплексан четворогодишњи Програм реализован је као пета фаза једне од најдуготрајнијих интервенција развојне подршке ЕУ непосредно намењене локалним самоуправама, започете крајем 2004. године. Премда је завршна година Програма Exchange 5 спроведена у измењеном режиму пословања администрације услед пандемије корона вируса, уз посвећеност локалних самоуправа стручни тим Програма успео је да кроз реализацију грант шеме и пружање стручне подршке градовима и општинама достигне зацртане циљеве.

Укупна вредност програма била је 4,75 милиона евра, а реализован је кроз две компоненте: прва је за тему имала управљање имовином локалне самоуправе, док је друга у фокусу имала програмско и капитално буџетирање на локалном нивоу и повезивање са оквирима развојног планирања. У оквиру прве компоненте, спроведена је грант шема са 18 пројеката који су обухватили 48 градова и општина уз одређен број локалних партнера, док је 20 локалних самоуправа (ЛС) добило пакете експертске подршке у области управљања имовином. Кроз другу компоненту директно је подржано 12 ЛС које су добиле свеобухватну подршку у процесу програмског и капиталног, родног буџетирања и за унапређивање транспарентности буџета. Осим градова и општина изабраних по конкурсном принципу, у оквиру Програма појединим активностима подршке биле су обухваћене све локалне самоуправе у Републици Србији - кроз акредитоване обуке за управљање имовином и инструктивне семинаре за различите фазе буџетског циклуса у складу са Законом о буџетском систему и методологијама прописаним од Министарства финансија, моделе за израду/унапређење локалних аката, те континуирану саветодавну помоћ за специфична питања из обе програмске области.

Током обраћања у уводном делу скупа, Саша Могић, помоћник министра државне управе и локалне самоуправе истакао је да је Програм Exchange 5 на најбољи начин стављен у функцију јачања административних, организационих и техничких капацитета у локалним самоуправама, као и да би се унапредиле компетенције запослених.

„Велики део активности био је усмерен ка томе да градови и општине који учествују у Програму, кроз своје пројекте дефинишу како и на који начин да попишу своју имовину, унесу у одговарајуће евиденције и друго, што им је помогло да планирају активности, утврђују буџете, као и да знају одакле могу да приходују“, објаснио је Могић.

Према његовим речима, један од најважнијих резултата пројекта је и стварање базе обучених службеника.

„У оквиру програма реализовано је неколико програма обука за управљање имовином, намењених свим јединицама локалне самоуправе, од којих су се последње одвијале у веома сложеним околностима због пандемије. За похвалу је информација да је током 2020. године 179 полазника из готово 100 јединица локалне самоуправе стекло услов за добијање сертификата у области управљања јавном својином", рекао је Могић.

Ингве Енгстром, шеф Сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији рекао је да се приступање ЕУ дешава кроз допринос свих нивоа власти и делова друштва.

„Сви јавни послови који представљају срж услуга које се пружају људима и оно што раде представници локалних самоуправа да развију своје заједнице, има заправо директан утицај на квалитет живота сваког човека који живи у вашим локалним самоуправама", казао је Енгстром.

Према његовим речима, државе не могу да се развијају и модернизују уколико цело друштво не учествује у свему томе и ако свако не искуси корист од те промене.

„Када говоримо о улози локалних самоуправа у процесу приступања Србије ЕУ, постоји регионална политика ЕУ која има амбицију да помогне да се пруже једнаке могућности и да се помогне онима који нису довољно развијени", навео је Енгстром, истичући при томе посебно принцип супсидијарности као један од руководећих у примени правних тековина ЕУ, а сходно којем се развојна, друштвена и друга питања решавају на најнепосреднијем нивоу власти који је за то прикладан, што је у већини случајева локални ниво као најближи грађанима и привреди.

Душан Чаркић, помоћник министра за европске интеграције изјавио је да су пројекти попут Exchange 5 изузетно важни пре свега због решавања имовинскоправних питања и оснаживања локалних капацитета како би самостално управљали пројектима.

Он је нагласио значај оваквих пројектних акција и истакао њихов допринос бржем приласку Европској унији и унапређењу система који функционишу у нашој земљи.

„Наше Министарство је доживело реорганизацију, те смо основали нови сектор који ће се бавити зеленом агендом и циљевима одрживог развоја и главни фокус је усмерен на циљеве одрживог развоја, односно на подршку локалним самоуправама", закључио је Душан Чаркић.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић изјавио је да овај програм има континуитет још од 2004. године, као и да је ЕУ, кроз пет фаза Програма уложила више од 33 милиона евра у развој локалне самоуправе у Србији.

„Не постоји локална самоуправа у Србији која на један или други начин није учествовала у некој од фаза или компоненти које смо имали. Оно што нам је посебно важно је да делујемо у систему, да ми као организација водимо рачуна о томе како се политике воде на државном нивоу, каква су стремљења, стратешки документи и шта је то што жели у овој области поједино министарство или Влада", објаснио је Станичић.

Он је казао да је сарадња са Министарством државне управе и локалне самоуправе изузетно важна, не само кроз Еxцханге већ и кроз друга питања која се тичу локалних самоуправа.

„Спровођење Програма омогућило је да теме из његовог обухвата буду део годишњих извештаја о спровођењу Стратегије реформе јавне управе која је важила до 2020. године, а радили смо и на изради нове Стратегије јавне управе и Програма за реформу система локане самоуправе који треба да нам да могућност да на један организован начин кренемо у реформе", истакао је Станичић.

На завршној конференцији премијерно је емитован и филм о искуствима корисничких локалних самоуправа и унапређењима оствареним у локалним заједницама захваљујући Програму, док су представници координационих институција Програма дали свој осврт на његов значај. Уследило је представљање кључних елемената и постигнућа по компонентама Exchange 5, а свечаност је завршена додељивањем захвалница градовима и општинама који су били директни корисници подршке.

Exchange 5 Програм финансирала је Европска унија из алокације за ИПА 2014, спроводио га је Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Министарством финансија - Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Министарство за европске интеграције је пратило спровођење Програма кроз учешће у надзорном одбору и процес извештавања, а Делегација ЕУ је имала улогу и у давању претходних одобрења за поједине кораке у спровођењу Програма (еx анте контроле). Као и у претходним фазама Програма Еxцханге, СКГО је опредељена за имплементационог партнера, при чему је СКГО непосредно пружала све видове техничке помоћи ка ЛС и подршку за спровођење градских/општинских пројеката у оквиру грант шеме.

 

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31