1/2

ЕУ за даљу заштиту потрошача у Републици Србији

, 25 јул 2019

У оквиру твининг пројекта који Европска унија финансира из претприступних фондова у вредности од 1.425.000,00 евра са Министарством финансија-Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ као Телом за уговарање, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије је у партнерству са Министарством за иновације и техологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец-Пезинок из Словачке Републике спровело низ значајних активности као што су предлози за измене и допуне Закона о заштити потрошача и додатних подзаконских аката, у циљу обезбеђивања вишег нивоа усклађености са законодавством ЕУ.

Интензиван рад на активностима твининг пројекта „Даљи развој заштите потрошача у Србији“у оквиру инструмента ИПА 2013,који је почео са спровођењем у августу 2017. године, се полако приводи крају. Циљ овог пројекта био је да пружи подршку Републици Србији у погледу делотворнијег и продуктивнијег вођења претприступних преговора и испуњења захтева за чланство Републике Србије у ЕУ, а све како би се обезбедило потпуно спровођење усклађеног законодавства у области заштите потрошача.

 На конференцији организованој поводом завршетка пројекта, партнери на пројекту су се обратили присутнима пружајући детаљан увид у активности спроведене током претходне две године, наводећи да је пројекат са успехом остварио предвиђене резултате. У склопу преговарачког поглавља 28 – заштита потрошача и заштита здравља, Република Србија улаже велике напоре у погледу развоја националног оквира заштите потрошача у циљу потпуне усклађености са прописима ЕУ, као и у успостављању функционалног и одрживог институционалног система заснованог на сарадњи свих актера, јасним и доследним правним прописима и ефикасном спровођењу.

Алати као што су твининг инструмент државама у претприступном процесу пружају прилику за даљи развој путем сарадње са државама чланицама и приступом добрим праксама широм ЕУ. У склопу овог пројекта, Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије је у партнерству са Министарством за иновације и технологију Мађарске и Регионалном развојном агенцијом Сенец-Пезинок из Словачке Републике спровело низ значајних активности, међу којима су израда предлога измена и допуна Закона о заштити потрошача и додатних подзаконских аката. Одржавањем више од 20 обука за релевантне актере у области заштите потрошача обезбеђено је оснаживање стручних компетенција за више од 500 учесника, укључујући представнике правосуђа и трговаца. Као резултат пројектних активности израђен је и предлог петогодишње стратегије заштите потрошача. Организовани су и бројни догађаји у циљу подизања свести јавности, укључујући националну медијску кампању везану за Светски дан потрошача 2019. године, која је пропраћена мултимедијалним садржајем (ТВ и радио спотови, едукативни видео снимци и адекватне брошуре). Треба напоменути и да је Национални регистар потрошачких приговора - НРПП (https://zapotrosace.gov.rs) значајно унапређен омогућавајући потрошачима лакше подношење приговора путем интернета, док је интернет страница (www.zastitapotrosaca.gov.rs), која је посвећена свим актерима у области заштите потрошача, редизајнирана.

Као крајњи резултат пројекта, заштита потрошача у Републици Србији је додатно унапређена кроз усклађивање са законодавством ЕУ и подизањем свести потрошача, трговаца и стручне јавности о потрошачким правима.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29