1/1

ЕУ за први корак ка аутоматизацији увоза и извоза

, 16 јул 2019

Резултати ЕУ пројекта вредног више од 1,5 милион евра, намењеног припреми за увођење аутоматизованих поступака увоза и извоза, која је од суштинске важности за унапређење пословања Управе царина, представљени су данас на завршном догађају у Привредној комори Србије.

За спровођење овог пројеката Европска унија  донирала је 1.411.335 евра док је Република Србија учествовала са 156.815 евра. Захваљујући припремном пројекту, направљен је први корак ка аутоматизацији поступака од које се очекује да значајно унапреди квалитет сервиса који Управа царина Србије пружа пословној заједници и грађанима и сврста је у ред високо развијених царинских администрација.

Током пројекта остварени су планирани резултати: спроведено је 19 обука из разних области, од стратешког планирања и упознавања са најбољом праксом при спровођењу ЕУ царинског законодавства, до развоја и имплементације ИТ система неопходних за спровођење аутоматизованог увоза и извоза. Припремљени су предлози стратешких докумената Управе царина у вези са управљањем људским ресурсима, организацијом царинске службе и унапређењем ИТ система.

Током пројекта, пословна заједница на чији ће рад битно утицати увођење аутоматизације увозно-извозних поступака је кроз бројне семинаре у Регионалним привредним коморама детаљно упозната са новинама које их очекују. Обуке су организоване и за царинске службенике који такође морају бити спремени за почетак примене аутоматизованих поступака.

У активностима пројекта су учествовали експерти из 10 држава чланица и држава кандидата, а представници Управе царина и Министарства финансија су током студијских посета имали прилику да се увере како у пракси функционише примена аутоматизованих поступака.

Подсетимо да аутоматизовани увоз и извоз подразумевају да се царински поступци спроводе у беспапирном окружењу за царину и привреду, a њихова потпуна имплементација је и један од услова за приступање Европској унији.  Привредницима ће свакако најзначајније бити то што пуна примена ових система, која се очекује до краја 2023. године, утиче на смањење времена и трошкова неопходних за обављање извозних и увозних царинских поступака, чиме се повећава конкурентност наше привреде. 

Поред тога што води побољшању квалитета услуга Управе царина Србије захваљујући модернизацији њеног ИТ система, аутоматизација доприноси заштити интереса грађана кроз бољу контролу, побољшање аспеката сигурности и безбедности, али и ефикасније пуњењење буџета.

Министарство финансија, заједно са Управом царина у свом саставу, је значајан  партнер Европској унији, јер је одговорно за управљање пројектима. У склопу истог министарства налази се и Сектор за уговарање и финансирање пројеката из средстава ЕУ, који функционише као уговорно тело и задужен је за планирање јавних набавки, уговарање и спровођење свих пројеката у оквиру децентрализованог система управљања ЕУ фондовима. До сада се показало да Министарство има значајне логистичке капацитете и искуство у спровођењу пројеката, а ово је један од успешно звршених пројеката, који то и доказује.

Догађају поводом завршетка пројекта присуствовали су представници Управе царина Србије, Министарства финансија Републике Србије, консултантског тима ангажованог на пројекту, Делегације Европске уније у Србији, као и представници бројних компанија којима су информације о даљим корацима при увођењу аутоматизованих поступака значајне за даљи рад.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30