Грантови су бесповратна финансијска средства која се додељују лицу или организацији ради спровођења унапред дефинисаних активности и која се уређују споразумом или уговором између корисника гранта и Тела за уговарање према правилима ЕУ.

Тело које потписује уговор о додели гранта назива се корисник гранта и њега не треба поистовећивати са државом корисницом, крајњим корисником операције или циљном групом. Корисници грантова могу бити субјекти који су укључени у образовање, обучавање, информисање, иновације или истраживања и студије у области европских политика, као и било које друге активности које доприносе промоцији грађанских слобода или људских права. Осим тога, корисник гранта може бити тело које успоставља европске стандарде или правни субјект који представља непрофитне организације које су активне у државама чланицама или државама кандидатима за чланство и промовишу принципе и политике који су у складу са циљевима оснивачких Уговора. Средства гранта се додељују за активности које подносилац пријаве предлаже Телу за уговарање, а које спадају у делокруг рада подносиоца пријаве. Процедура која се примењује за грантове супротна је од процедуре за додељивање уговора о набавкама код којих Тело за уговарање дефинише пројектни задатак односно спецификације за предвиђене пројекте.

Подносилац пријаве може да поступа сам или заједно са другим подносиоцима. Међутим, уколико им се додели уговор о гранту, сви подносиоци пријаве постају корисници гранта. Приликом додељивања грантова примењују се строга правила. Она налажу програмирање, транспарентност и једнак третман. Грантови не могу да се додељују кумулативно нити ретроактивно и генерално морају да садрже суфинансирање. Износ који се у уговору о додели гранта дефинише као износ квалификован за финансирање не може да се прекорачи.

Опште правило, које може имати специфичне изузетке, јесте да сврха односно крајњи ефекат грантова не сме да буде остваривање зараде за корисника.

Корисник гранта је одговоран за спровођење уговорене активности и на крају преузима власништво над оствареним резултатима.

Тело за уговарање надлежно је за објављивање програма рада и позива за подношење предлога, примање предлога, председавање Комисијама за оцењивање предлога и одлучивање о резултатима објављених позива. Оно је дужно да Европској комисији поднесе Извештај о оцењивању предлога, детаљан преглед предложених грантова и, по потреби, нацрте уговора на претходно одобрење.

Када се грант одобри, Тело за уговарање потписује уговор и о томе обавештава Европску комисију. По правилу, представник Европске комисије присуствује отварању и оцењивању предлога у својству посматрача.

Print
 
 
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31