1/2

Dodeljene nagrade učenicima za najbolje video radove na temu potrošačkih prava

, 25. novembar 2022

Takmičenje za učenike srednjih škola u Srbiji pod nazivom „Upoznaj svoja potrošačka prava“, a čiji je cilj da se javnost što bolje upozna sa pravima potrošača, organizovano je od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Tvining projekta „Dalje jačanje zaštite potrošača u Srbiji u novim tržišnim uslovima“ koji finansira Evropska unija kroz Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija. Ova aktivnost je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom prosvete koje je pozdravilo sprovođenje projekta.

Na internet stranici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine je 1. septembra raspisan konkurs za učenike srednjih škola, u okviru koga je trebalo dostaviti video spot na temu potrošačkih prava. Konkurs je bio otvoren do 30. septembra, a kancelarija Tvining projekta je primila 22 prijave. Sve prijave su bile uredne sa kompletnom pratećom dokumentacijom i u skladu sa Uslovima takmičenja.

Video radove je ocenjivala petočlana komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstva prosvete, Udruženja za zaštitu potrošača, tima na Tvining projektu i filmske i pozorišne umetnosti. Komisija je ocenjivala radove prema kriterijumima - kompatibilnost teme spota, kreativnost spota, kvalitet spota i estetski/umetnički efekti spota.

Na ceremoniju dodele nagrada je pozvano sedam škola, od kojih su dve dobile glavne nagrade, odnosno osvojile su prvo i drugo mesto, a pet škola je dobilo posebna priznanja. Učenički timovi su adekvatno nagrađeni. Ceremonija dodele nagrada za najbolje video radove održana je na Beogradskom sajmu. 

Glavnu nagradu i prvo mesto na konkursu za najbolji video spot na temu potrošačkih prava osvojli su učenici Gimnazije „Živorad Janković“ iz Novog Sada, dok su nagradu za drugo mesto osvojili učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Paraćina.

Posebna priznanja su dobili učenici Srednje stručne škole „4. juli“ iz Vrbasa za kompatibilnost teme videa, autentičnost i izražavanje stvarne životne situacije, Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz Beograda za kreativnost i ukazivanje na probleme sa kojima se suočavaju građani sa oštećenjem vida u ostvarivanju svojih potrošačkih prava, Gimnazije i stručne škole „Dositej Obradović“ iz Novog Kneževca, za kompatibilnost teme videa, odnosno pružanje relevantnih informacija i praktični primer, Srednje škole „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje za kreativnost, umetnički nastup i estetske utiske i Tehničke škole „Mileva Marić-Ajnštajn“ iz Novog Sada za kreativnost, umetnički nastup i estetske utiske.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28