1/3

Svečano obeležen početak radova na intermodalnom terminalu u Batajnici

, 13. novembar 2020

Beograd dobija intermodalni terminal čime se podstičе razvoj savrеmеnog kombinovanog transporta robe kroz povеćanjе učеšća žеlеznicе i stvaranjеm partnеrskog odnosa sa drumskim transportom. Na ovaj način železnica postaje konkurentnija na tržištu, istovrеmеno pratеći svе budućе tеndеncijе u transportu korišćеnjеm savrеmеnih tеhnologija.
Svečanim polaganjem kamena temeljca obeležen je početak radova na izgradnji intermodalnog terminala u Batajnici, ali i zvaničan početak kampanje u oblasti povezivanja. Događaju su prisustvovali predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, ministar građevine i saobraćaja, Tomislav Momirović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović, kao i predstavnici vlade i gradskih vlasti i predstavnici zemalja članica Evroske unije i Transportne zajednice.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Evropskoj uniji i državama članicama na sredstvima koja će omogućiti izgradnju ovog objekta.
"Ovo će Srbiji puno da znači. Ovde će da bude neka vrsta šireg logističkog centra, gde će moći da se pretovara roba iz kamiona u vozove, takozvana „suva luka“. Beč ima tri ovakva terminala, u celoj Nemačkoj ima preko stotinu. Ovo je uslov bez koga ne možemo da idemo napred, pre svega zbog posla, zbog profitne razlike za preduzeća, ali i zbog niže cene za obične ljude, za običnog potrošača. Važno je i zato što je to deo programa za zaštitu životne sredine, za zeleniju Srbiju, nešto što smo potpisali i prihvatili na nedavno održanom Sofijskom samitu”, kaže predsednik Srbije.
Ovaj terminal će višestruko povećati sadašnje kapacitete kombinovanog transporta u Srbiji, nalazi se u industrijskoj zoni u Batajnici, a ukupna investicija iznosi 15,5 miliona evra od čega EU finansira 90% ovih radova putem bespovratnih sredstava dok preostali iznos finansira Republika Srbija. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU.
“2020. godina biće upamćena po COVID pandemiji, ali istovremeno i našim dodatnim naporima da pružimo značajnu podršku ekonomiji. Povezivanje tržišta u cilju brže i bezbednije cirkulacije ljudi i roba, realizacije investicija i pružanja usluga, za unapređenje ekonomije - to je ključni element na kome se temelji EU. U 2015. godini EU je izdvojila milijardu evra za agendu povezivanja kako bi pomogla ubrzanju izgradnje modernih transportnih i energetskih veza za povezivanje Zapadnog Balkana i EU. Drago mi je kad vidim da je pet godina kasnije Srbija jedan od najvećih primalaca EU fondova za povezivanje u region, sa više od 200 miliona evra bespovratnih sredstava za šest investicionih projekata. Izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici jedan je od ovih projekata zajedno sa modernizacijom železničke pruge Niš - Brestovac izgradnjom autoputa Niš - Pločnik (faza 1 Autoputa mira); modernizacija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad; rehabilitacija Đerdap I ) i rehabilitacija brave Đerdap II . Terminal je važan deo Agende povezivanja i primer je dobre sinergije između EU, nacionalnih i lokalnih vlasti. Novi terminal će povezivati infrastrukturu drumskog i železničkog transporta olakšavajući korišćenje železnica kao ekološki prihvatljivog načina prevoza. Poboljšavanjem saobraćajne povezanosti praktično poboljšavamo socijalno-ekonomske standarde građana”, zaključio je ambassador Sem Fabrici.
Današnji događaj istovremeno označava i početak kampanje u oblasti povezivanja, koju realizuje Evropska unija u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.
„Partnerstvo Srbije i EU vidljivo je na svakom koraku kroz brojne projekte realizovane sredstvima EU u različitim delovima Srbije i različitim oblastima. Ovo je korak napred u evropskom putu Srbije, jer koliko su važni klasteri poglavlja, toliko su važna i sredstva iz EU koja na odgovoran način koristimo u cilju daljeg razvoja Srbije, infrastrukture poslovanja, koje su važne i za kompanije iz EU. Upravo kroz projekat izgradnje Inter-modalnog terminala u Batajnici omogućava se povezivanje drumskog i železničkog saobraćaja. Dodatno, ovaj projekat nema uticaj samo na transport već i na kvalitet vazduha, odnosno kvalitet životne sredine u Beogradu, jer doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova zbog smanjenja prisustva teških transportnih vozila na našim ulicama,“ izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.
Kombinovani prevoz treba da doprinese postizanju: pouzdane, predvidljive, fleksibilne, brže i jeftinije usluge prevoza; dalje liberalizacije železničkog tržišta; razvoju infrastrukture za intermodalnost, sa kapacitetima za interoperabilnost; poboljšanje percepcije transportne politike i fokusiranje na kvalitetne podatke.
Prepoznajući prednosti poboljšanog povezivanja, Evropska unija je 2015. u okviru Agende povezivanja izdvojila milijardu evra bespovratnih sredstava do 2020. u cilju brže izgradnje modernih transportnih i energetskih tokova koje povezuju EU. Srbija je jedan od najvećih primalaca EU fondova za povezivanje u regionu i do sada je obezbeđeno više od 203 miliona evra bespovratnih sredstava za određene investicione projekte. Ova sredstva će pomoći u izgradnji moderne mreže drumskog i železničkog saobraćaja koja povezuje Beograd sa ostalim glavnim gradovima zapadnog Balkana i sa susednim zemljama EU, stvarajući tako mogućnosti za ekonomski razvoj, radna mesta, sigurniji i brži transport i trgovinske tokove sa Evropskom unijom.
Projеkat intermodalnog terminala obuhvata radovе, nadzor nad izgradnjom, nabavku oprеmе i tеhničku pomoć tеrminalnskom opеratеru. Radovi obuhvataju izgradnju pristupnih drumskih i žеlеzničkih saobraćajnica, površina za skladištеnjе i manеvrisanjе i administrativnog objеkta sa parkingom za tеrеtna vozila.

Intermodalni terminal Batajnica - Animacija

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28