1/1

Paraolimpijci – Sport stvara pobednike

, 25. septembar 2020

Dok se paraolimpijski timovi Srbije i Bosne i Hercegovine spremaju za predstojeće Paraolimpijske igre u Tokiju (u avgustu 2021.) rešeni da svojim zemljama ponovo donesu zlatne medalje, odlučili su da pomognu da se što više osoba sa invaliditetom uključi u sportske i druge društvene aktivnosti.

Nosilac projekta je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a partneri su opština Inđija, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Kroz njegove aktivnosti, razvija se i promoviše sport za osobe sa invaliditetom, kao i integracija u institucionalni i obrazovni sistem. Uz podršku Evropske unije (EU) ovaj projekat prekogranične saradnje sa obe strane reke Drine pod sloganom “Inspiriši se!” skreće pažnju da sportisti sa invaliditetom redovno donose odličja, a među njima su i aktuelni evropski i svetski prvaci.

 Promotivni treninzi koje paraolimpijci održavaju za osobe sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom i organizovanje egzibicionog meča pokazali su odličnu reakciju.

Zahvaljujući ovom projektu, petnaestoro dece sa invaliditetom iz naše opštine uključilo se u sportske aktivnosti, što je najbolji primer efekata ovog projekta u koji mogu da se uključe i druge opštine i gradovi“, istakao je Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

Sredstvima EU nabavljena je sportska oprema za sportiste sa invaliditetom u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i dva kombi vozila. Oprema vrednosti oko 130 hiljada evra obuhvatila je i 18 invalidskih kolica prilagođenih za profesionalni paraolimpijski sport i sportsku opremu u vidu stolova za stoni tenis i sportskih rekvizita prilagođenih ovim sportistima i rekreativcima.

Prvi put naši paraolimpijci imaju svoje kombi vozilo koje je adekvatno opremljeno i koje će im služiti za odlazak na takmičenja i treninge. I na ovaj način želeli smo da podržimo naše paraolimpijce, koji, godinama unazad, na najbolji način promovišu Srbiju“, kazao je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu. 

Projektom je predvidjeno održavanje radionica i priprema nastavnog materijala za sportske radnike kao i angažovanje sportskih asistenata za osobe sa invaliditetom. Biće pokrenuta i zvanična inicijativa u obe zemlje za organizovani sportski angažman osoba sa invaliditetom koja se na sistemski način bavi problemom većeg uključivanja ovih sportista u sistem sporta. 

Obezbeđenjem opreme omogućeno je da sport košarke u kolicima ponovo zaživi u Bosni i Hercegovini, da se mladi parasportisti mogu baviti sportom i pokazati svoj puni potencijal.

Za većinu parasportova potrebna su velika novčana sredstva, posebno za nabavku sportske opreme, kao što su profesionalna sportska kolica za košarku i bez ovakvih projekata ne bismo mogli ostvariti značajne rezultate”, rekao je Igor Ignjatović, reprezentativac BiH košarke u kolicima.

Sedeća odbojka je najtrofejniji sport u Bosni i Hercegovini, a najznačajnije su dve zlatne medalje sa Paraolimpijskih igara, tri titule svetskog prvaka i devet titula prvaka Evrope. Najbolji primer u Vojvodini je među stonoteniserima, osvajačima najviših evropskih i svetskih odličja.

U Srbiji projekat „Parainspired!“ promovišu jedan od najboljih paraolimpijaca na svetu Zlatko Kesler, potpredsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije  i Borislava Perić Ranković – najbolja stonoteniserka u svetu.

Pod sloganom „Inspiriši se!“ projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ se realizuje u okviru EU programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Zajednički ga sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond „Evropski poslovi“ Vojvodine i Opština Inđija a uz podršku Ministarstva za evropske integracije Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Ukupna vrednost projekta je 263.914 evra. Projekat nastoji da poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području i da stvori uslove za veću dostupnost sportske infrastrukture osobama sa invaliditetom.

https://www.youtube.com/watch?v=Rxh-ZydTGvo

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28