Додатне мере за подстицај система заштите потрошача у Републици Србији у склопу новог твининг пројекта финансираног од стране Европске уније

2 новембар 2017,

Почетак спровођења твининг пројекта који се финансира из претприступних фондова Европске уније у вредности од 1.425.000,00 евра је обележен на свечаности која је уприличена 2. новембра 2017. године у Београду. Циљ овог пројекта који спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије у сарадњи са партнерима из Мађарске и Словачке је да унапреди и ојача постојећи систем заштите потрошача у Републици Србији.

Процес приступања Европској унији се не може сматрати успешним уколико се у исти активно не укључе и потрошачи који се сматрају кључним актерима у тржишној економији. Како би суделовали у тржишној економији, потрошачи морају да буду сигурни да ће њихови интереси бити сагледани и заштићени.

Стога, свеобухватна намера пројекта јесте да омогући Влади Републике Србије да ефикасније води преговоре о приступању Европској унији из области заштите потрошача и успешно управља целокупним процесом европских интеграција у претходно поменутој области.

У склопу твининг инструмента Европска унија пружа подршку институционалној сарадњи између јавних управа земаља чланица ЕУ и јавне управе земље кориснице пројектних активности. Циљ пројекта чији се почетак данас обележава јесте унапређење законодавних и институционалних капацитета земље кориснице за потребе делотворнијег вођења претприступних преговора и испуњења услова за чланство у ЕУ, а све зарад адекватног спровођења и примене законодавства и праксе из области заштите потрошача у Србији.

Током 24 месеца спровођења пројектних активности пројектни партнери из ЕУ – Министарство за националних развој Републике Мађарске и Регионална развојна агенција Сенец-Пезинок из Словачке Републике, заједно ће са корисничком државом, односно Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, урадити што је у њиховој моћи да унапреде и даље развију постојећи систем заштите потрошача путем измена, допуна и усклађивања постојећег законодавства, рада на стратешким документима за потребе заштите потрошача, медијских активности у циљу подизања свести о предметној тематици, обука, потрошачких сајмова, студијских посета и слично.

Очекује се да ће овај пројекат унапредити постојећи законски оквир за заштиту потрошача, те да ће исти у значајнијој мери штитити интересе потрошача, као и повећати свест потрошача, трговаца и стручњака који се баве потрошачким питањима.