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Belgrade, 11th October 2024 

 CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS  

1st  Call for Proposals for the CBC Programme Serbia – North Macedonia under the 
Instrument of Pre-Accession Assistance (IPA III), allocations 2022 and 2024 
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No. Question 
Answer 

 

1.  Dear Sir/Madam, 

We are writing in reference to the 
Guidelines for Applicants for the Cross-
border Cooperation Programme Serbia - 
North Macedonia. We have a question 
regarding the eligibility of applicants, 
specifically about the following 
requirement: 

"At least two legal entities in the 
partnership, one per participating country, 
being the lead applicant or the co-applicant, 
must be public institutions that are 
effectively established and/or have 
territorial competence for the programme 
eligible area." 

Could you kindly clarify what is meant by 
"public institutions" in this context, and 
how we are expected to demonstrate their 
status? 

 
 
In line with the Guidelines for grant applicants, Section 
2.1.1. Eligibility of applicants (i.e., lead applicant and co-
applicant(s)), the term "public institutions" encompasses 
universities, schools, museums, theaters, health centers, as 
well as ministries, national agencies, regional government 
units, agencies for local and/or regional development, and 
local self-government authorities, institutions, and public 
enterprises as well as other publicly owned or controlled 
institutions or enterprises. 
 
The admissibility of these entities may be demonstrated 
through their establishment decision, statutes, or relevant 
legislation confirming their formation. 
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2. Dear Sir/s  
Regarding the Call for Proposals for the 
Cross border Programme Serbia- North 
Macedonia, we have a questions:  
 
a) Can organizations that are 

headquartered outside the program area 
apply, provided that their activities are 
carried out within the program area?  

 
We ask this because the Chamber of Craft 
Skopje (the lead applicant) and the Museum 
of the Republic of North Macedonia (the 
co-applicant) are both based in the 
Municipality of Char, outside the 
immediate program area. However, the 
Chamber of Craft Skopje operates 
throughout the Skopje region and will 
implement project activities within the 
program area. Similarly, the Museum of the 
Republic of North Macedonia, a national 
institution, will carry out its planned 
activities in Kratovo and other 
municipalities within the program area.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b) Is re-granting allowed? (Please, take 

into account when answering 
indicator code 31O161 in ANNEX 
M_CBC INDICATORS_RS-NMK 
2.1.1). 

a) In line with the Guidelines for grant applicants (GfA), 
Section 2.2.4 Further information about concept notes, 
“to ensure equal treatment of applicants, the 
contracting authority cannot give a prior opinion on the 
eligibility of lead applicants, co-applicants, affiliated 
entity(ies), an action or specific activities”. 

 
According to  Section 2.1.1. Eligibility of applicants (i.e., 
lead applicant and co-applicant(s)): 
 
“Lead applicant 
(1) In order to be eligible for a grant, the lead applicant 

must: 
… 

 be effectively established in either the Republic of 
Serbia or the Republic of North Macedonia, 
and…….  

Co-applicant(s) 
 
The lead applicant must act with at least one co-
applicant as specified hereafter. 
 
If the lead applicant is established in the Republic of 
Serbia, at least one co-applicant must be established in 
the Republic of North Macedonia, and vice versa.  
 
At least two legal entities in the partnership, one per 
participating country, being the lead applicant or the co-
applicant, must be public institutions that are effectively 
established and/or have territorial competence for the 
programme eligible area. 
 
The maximum number of co-applicants that could be 
involved in the action is 3.” 
 
Based on the abovementioned, organizations that are 
headquartered outside the program area can apply, 
provided that all of the eligibility criteria are met.  
 
b) In line with the Guidelines for grant applicants Section 

2.1.4. Eligible actions: actions for which an 
application may be made 
 

Financial support to third parties 
 
“Applicants may not propose financial support to third 
parties. 
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In line with the footnote no. 10 in the Guidelines for 
applicants: These third parties are neither affiliated 
entity(ies) nor associates nor contractors.” 
 
In line with the abovementioned, sub-granting is not allowed 
under this Call for proposals.  
Accordingly, indicator code 31O161 in ANNEX M_ CBC 
INDICATORS_RS-NMK_Result 2.1.1 is not applicable 
under this Call for Proposals. 
 
   

3. Dear Sir/Madam, 
 
We need answers for preparation of 
Concept note on following questions: 
 
a) Is registration on PADOR mandatory 
for lead applicant, co-applicants and 
affiliated entity? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
b) Are the values without VAT in the 
budget? 

Please note that PADOR registration form (Annex F) is not 
mandatory during the submission of the Concept Note. 
 
 
a) In line with section 2.2.6 Where and how to send full 
applications the following is prescribed:  ‘’Full 
applications (i.e., the full application form, the 
organisation data or PADOR registration form, the 
budget, the logical framework and the declaration by 
the lead applicant) must be submitted…’’ 
 
In line with the applicable PRAG version (as of 24 June 
2022) PADOR is mandatory for Calls for Proposals in direct 
management. Since this Call for Proposals is launched in 
indirect management, document Organization data (Annex 
F in the List of Annexes in Documents to be completed) may 
be submitted only if impossible to register in PADOR.  
 
 
b) The Guidelines for grant applicants Section 2.1.5. 
Eligibility of costs states the following: 
 
‘’Ineligible costs 

- value added tax (VAT) except when it is non-
recoverable under national VAT legislation” 

 
Therefore, since VAT/ taxes, duties and charges are not 
eligible, they shall be excluded in the values presented in the 
budget. 
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4.  Dear Mrs./Mr. 
 
We intend to apply for your call for 
proposals with the reference mentioned in 
the subject of this message and we have 
three questions about the call: 
 
a) Does the lead applicant have to be 

registered in one of the municipalities 
mentioned in the Call or can the lead 
applicant be registered in another 
municipality if it works on a national 
level? 

 
b) If the answer to the previous question 
is that the lead applicant has to be 
registered in the mentioned 
municipalities, what is the way for our 
organization as an NGO working on a 
national level to be included in the 
application together with another local 
organization? 
 
c) Does the lead applicant have to be a 
public institution, or can it be an NGO? 

a) Please refer to Guidelines for grant applicants, Section 
2.1.1. Eligibility of applicants (i.e., lead applicant and 
co-applicant(s)):  
 
“Lead applicant 
(1) In order to be eligible for a grant, the lead applicant 

must: 
 be a legal person, and  

 be non-profit-making, and 

 be effectively established in either the Republic of 
Serbia or the Republic of North Macedonia, 
and……. “ 

Co-applicant(s) 
 
The lead applicant must act with at least one co-
applicant as specified hereafter. 
 
If the lead applicant is established in the Republic of 
Serbia, at least one co-applicant must be established in 
the Republic of North Macedonia, and vice versa.  
 
At least two legal entities in the partnership, one per 
participating country, being the lead applicant or the co-
applicant, must be public institutions that are effectively 
established and/or have territorial competence for the 
programme eligible area.” 
 
 
b) Please see the answer above. 
 
c) In line with the Section 2.1.1. Eligibility of applicants 

(i.e., lead applicant and co-applicant(s)): 
“Co-applicant(s) 
….. 
At least two legal entities in the partnership, one per 
participating country, being the lead applicant or the co-
applicant, must be public institutions that are effectively 
established and/or have territorial competence for the 
programme eligible area.” 
 
Therefore, the lead applicant does not have to be a public 
institution, if at least one co-applicant per each country is a 
public institution. 
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5. The possibility of combining two 
expected results under the same specific 
objective is not explicitly mentioned in 
the Guidelines for grant applicants - 1st 
Call for Proposals. However, in Grant 
application form (Reference: 
EuropeAid/182708/IH/ACT/Multi) 
Footnote 2 (page 2 of AF) is stated 
 
"Please note that the selection of up to 
two expected results under the same 
specific objective could be possible ". 
 
a)  Does it mean that the selection of up 
to two expected results under the same 
specific objective are allowed? 
 
b)  Does it mean that the indictors listed 
in Annex M CBC INDICATORS_RS-
MK Result 2.1.1 / CBC 
INDICATORS_RS-MK Result 2.1.2) 
should be combined? 

 
a) In line with the Guidelines for applicants, Section 2.1.4. 
Eligible actions: actions for which an application may be 
made: 
 
“Sectors or themes 
As stipulated in Section 1.2 above, actions or operations will 
fall under only one of the following thematic priorities/ 
specific objectives and will have to prove their contribution 
to attain one or more of their intended results…” 
 
Also, on the page 2 of the Annex A: Grant application form, 
Footnote no 2 defines that the selection of up to two 
expected results under the same specific objective could 
be possible. 
  
 
b) If two expected results under the same specific objective 
are selected, indicators listed in Annex M for both results 
should be included.    
 
 

6. Dear, 
 
given your Local publication for call for 
proposals for Cross-border Cooperation 
programme Serbia – North Macedonia for 
2021-2027 under the Instrument of Pre-
Accession Assistance (IPA III), allocations 
2022 and 2024, 1st Call for Proposals, and 
in the context of the point 2.1.1 of the 
Applicants guide ("- CSOs active in 
tourism, nature, environment and/or 
cultural/historical heritage..."), we would 
like to ask you for further information 
related to: 
 
a) What criteria the CSOs have to fulfill in 

order to be identified as "active"? 
 

b) Whether the Moto Association of Serbia 
as a national association is eligible for 
participation as a Lead/project partner in the 
moto tourism project, since the MSS is the 
most competente institution in Republic of 

 
 
a) Eligibility requirement for applicants “CSOs active in 
tourism, nature, environment and/or cultural/historical 
heritage” implies that CSOs are registered for activities in 
this field, or their official acts (e.g. Statute, Establishment 
Act, etc.) specify that these organizations operate in one or 
more of these fields. 
 
b) In line with the Guidelines for grant applicants, Section 
2.2.4 Further information about concept notes, “to ensure 
equal treatment of applicants, the contracting authority 
cannot give a prior opinion on the eligibility of lead 
applicants, co-applicants, affiliated entity(ies), an action or 
specific activities”. 
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Serbia for motorcycling field but not 
directly operate in the tourism sector? 

7. Dear, 
 
given your Local publication for call for 
proposals for Cross-border Cooperation 
programme Serbia – North Macedonia for 
2021-2027 under the Instrument of Pre-
Accession Assistance (IPA III), 
allocations 2022 and 2024, 1st Call for 
Proposals, and in the context of the point 
2.1.1 of the Applicants guide ("- CSOs 
active in tourism, nature, environment 
and/or cultural/historical heritage..."), we 
would like to ask you for further 
information related to: 
•  Is it eligible that the goods purchased 
within the project implementation to be 
transferred to Associate? 

 
In line with the Guidelines for applicants, Section 2.1.3 
Associates and contractors: 
“ 

 Associates 
Other organisations or individuals may be involved in the 
action. Such associates play a real role in the action but may 
not receive funding from the grant, with the exception of per 
diem or travel costs. Associates do not have to meet the 
eligibility criteria referred to in Section 2.1.1. Associates 
must be mentioned in Part B Section 6 — ‘Associates 
participating in the action’ — of the grant application form.”  
 
 
According to the Article 7 OWNERSHIP /USE OF 
RESULTS AND ASSETS of the General Conditions, 
Paragraph 7.5, which is a comprising part of this 
package, the following provision is prescribed: 
“Unless otherwise clearly specified in the description of the 
action in Annex I, the equipment, vehicles and supplies paid 
for by the budget for the action shall be transferred to the 
final beneficiaries of the action, at the latest when submitting 
the final report.  
If there are no final beneficiaries of the action to whom the 
equipment, vehicles and supplies can be transferred, the 
beneficiary(ies) may transfer these items to:  

- local authorities  
- local beneficiary(ies)  
- local affiliated entiy(ies)  
- another action funded by the European Union  
- or, exceptionally, retain ownership of these items.  

In such cases, the coordinator shall submit a justified written 
request for authorisation to the contracting authority, with 
an inventory listing the items concerned and a proposal 
concerning their use, in due time and at the latest with the 
submission of the final report.  
In no event may the end use jeopardize the sustainability of 
the action or result in a profit for the beneficiary(ies).” 
Based on the aforementioned, it is not eligible that the goods 
purchased within the project implementation to be 
transferred to Associate.  
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8. Dear Sir/Madame, 
 
Regarding the publication of Guidelines for 
applicants for 1st Call for Proposal Serbia - 
North Macedonia (IPA III), we kindly ask 
for following clarification: 
 
a) What is considered as additional 
remuneration which personnel may receive 
for the engagement in the project activities? 
Does it mean that overtime work and any 
additional fee beside regular salary will be 
accepted as eligible direct costs? 
 
 
 
 
 
 
b) Section 2.2.2 and 2.2.6 
What do you consider under lot number and 
title which should be written on envelope? 

a) Additional remuneration for personnel is prescribed by 
the governing national legislation i.e. Labor Law.  

 
The requirement stated in the GfA refers to the eligibility of 
additional work i.e. the governing Labor Law prescribes that 
the employer can conclude a Service Contract (Ugovor o 
delu) with employees from its own organization only for the 
purpose of performing tasks that do not belong to 
employer’s basic or predominant activity, without which the 
implementation of activities on the Project would not be 
possible.  
 
Please note that any overtime work as well as any additional 
fee over regular salary will not be accepted as eligible direct 
cost. 
 
Additionally, please bear in mind, the following formulation 
under the Section 2.1.5 Eligibility of Costs: costs that can 
be included in the GfA/ subtitle Eligible direct cost:  
 
“The total sum of the salaries of these personnel shall not 
exceed the total amount of co-financing provided by the 
applicant, co-applicant(s) and affiliated entity(-ies).  
  
When calculating all above, please bear in mind that as per 
2.1.5 total costs for Human Resources (Budget Heading 1) 
and Local Office (Budget Heading 4) must not exceed the 
30% of the total eligible costs.   ” 
 
 
b) Please note that the terms ‘specific objective’ and ‘lot’ are 
interchangeable.  
Instead of: lot 
Read: specific objective 
 

9. Guidelines for grant applicants - 1st Call for 
Proposals (Hereinafter: GfA) in section 
2.1.1. Eligibility of applicants (i.e., lead 
applicant and co-applicant(s)) is stated 
 
"At least two legal entities in the 
partnership, one per participating country, 
being the lead applicant or the co-applicant, 
must be public institutions that are 
effectively established and/or have 
territorial competence for the programme 
eligible area". 

a) In line with the Guidelines for grant applicants, Section 
2.1.1. Eligibility of applicants (i.e., lead applicant and co-
applicant(s)) is stated: 
 
“At least two legal entities in the partnership, one per 
participating country, being the lead applicant or the 
co-applicant, must be public institutions that are 
effectively established and/or have territorial 
competence for the programme eligible area.” 
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a)  Does it mean that two legal entities in the 
partnership, one from Serbia and one from 
North Macedonia must be public 
institutions? 
 
b) How the legal entity (lead applicant and 

co-applicants) prove that they are 
public institutions? 

 
c) What documentation is necessary to 
prove the status of a public institution (e.g. 
statute or similar document, registration act, 
decisions on the establishment of the entity, 
confirmation of the competent public 
authority, extract from European or 
National laws with supporting clarification 
later, etc.)? Please clarify. 
 
d) Entities established by public institutions 
such as public services (јавне службе) may 
be considered public institutions within the 
scope of this call for Proposals? 

Based on the above stated at least two legal entities in the 
partnership, one from Serbia and one from North Macedonia 
must be public institutions, under this Call for for proposals. 
 
 
b) The admissibility of these entities may be demonstrated 
through their establishment decision, statutes, or relevant 
legislation confirming their formation. 
 
c) Please see the answer above.  
 
d) Please see the answer to the question no.1 of the 

Contracting Authority’s clarification.  

 


