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CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS no.2 

Technical support for fight against organised crime, financial investigation and 

cyber-crime 

Publication ref: NEAR/BEG/2022/EA-OP/0069 

Please note that the Contracting Authority intends to publish Corrigendum no.1 to Contract 
Notice and Tender Dossier, which will among others postpone the deadline for submission of 
tenders. Corrigendum will be published at the latest by 21 October 2022. 

No. Question Answer 

1 

 

Dear Tender committee, You have 

requested EU origin of all items for 

Lots 1, 2, 4, and 5. The equipment 

included in those lots is of a large 

variety - from end-user devices to 

enterprise hardware infrastructure. 

Please note that there are several 

assembling (not manufacturing) 

facilities for Desktop computers and 

Enterprise servers on the territory 

of EU only. There the vendors provide 

assembling and not 

manufacturing/production/growing 

activities. Products like displays, 

notebooks, printers, plotters, cameras, 

networking devices, 

uninterruptible power source (UPS) 

devices, etc., are manufactured in 

Asia (various countries). We are planning 

to offer the equipment of each 

lot as a bundle. That bundle will be 

preinstalled, preconfigured, and 

modified according to the customer's 

requirements at our production 

department. We will add value to each 

type of equipment at our 

facilities in Germany. We will provide a 

Certificate of Origin (with a 

 

For detailed information regarding the rule 

of origin, please refer to Articles 2.3.6 and 

2.3.7 of Practical Guide (PRAG), as well as 

the Article 4 of the Instructions to 

Tenderers. 



Contracting Authority’s clarifications no.1 

 

2 
 

No. Question Answer 

country of origin Germany) verified by 

the German Chamber of Commerce. 

Please clarify if this document would be 

accepted. In order to provide 

an equal competitive environment, we 

would like to request derogation of 

the rule for origin for the equipment part 

of lots 1, 2, 4 and 5. 

 

2 

 

It is requested to provide a certificate of 

origin with the delivered 

goods, that is from a member state of the 

EU. Noting that most of the 

equipment is manufactured outside the 

EU, however maybe assembled or 

packaged as a last step on EU soil - would 

such a certificate be 

accepted as certificate of origin from the 

EU? 

 

 

Please refer to answer on question number 

1. 
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