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No. Question Answer 

1.  In the section 3.7.2 “Profile and tasks of other 

short-term experts”, it is written that: “The 

proposed pool of short-term experts […] should 

be identified by the Project Leader in the course 

of defining the operational side letters (OPS). 

The short term experts will work in close 

cooperation with the PL and the Beneficiary in 

order to meet the specific objectives as set out 

above. Terms of reference for short-term 

expert(s) will be elaborated by Project Leader 

and the beneficiary counterpart at the work plan 

preparation stage.” 

May you please clarify this paragraph, as it 

seems to contradict the specific procedures for 

twinning light stated in Section 8 of the 

Twinning Manual?  

The latter notably state that: 

- The detailed work plan and how this translates 

into budget covering the entire implementation 

period (of maximum eight months) must be 

included in the proposals submitted by MS 

- CVs for short-term experts are included into 

Please refer to the section 8.3.1. of the Twinning 

Manuel that indicates the following: “Twinning 

Light project is expected to contain a fully 

elaborated work plan with the detail of all 

activities, including specific objective, content, 

duration, sequence, indicators, a communication 

and visibility plan, etc. The PL responsible for 

the coordination of the Member State input and 

the short-term experts to be involved shall be 

identified and their CV attached“. 
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the proposal. 

2.  May you also please clarify what is meant by 

“medium-term experts” in this paragraph? 

Hereby, the term “medium-term experts“ is 

equivalent to the term the “short-term experts“. 

3.  At the end of the section 5.2 on the institutional 

framework, it is stipulated that the SC meeting 

that will be held during the 3rd month of 

implementation shall enable to discuss the 

“Inception report”.  

Such report is usually not required in twinning 

projects. Furthermore, it is supposed to be 

elaborated at the beginning of a project 

implementation. Yet, in the case of this 

particular project, The SC meeting held on the 

3rd month will be halfway through the 

implementation period.  

Hence, may you please clarify this point as 

well? 

Please refer to the section 8.5. of the Twinning 

Manuel that indicates the following: „The 

Member State PL shall submit as a minimum to 

the Contracting Authority a start-up report 

covering the first two months of implementation 

of the Twinning Light contract (submitted 

during the third month) and a final report.” 

4.  On section 11 on the facilities available, it is 

stipulated that “roundtable and workshop 

facilities will be provided by the project”.  

May you please clarify what is meant by that? 

Shall the MS partner plan in the budget specific 

lines for these expenses, or will the BC partner 

provide for these facilities? 

Please refer to the Section 8.4 of the Twinning 

Manual that indicates the following: “The 

Beneficiary administration mast provide the 

necessary facilities (office space, equipment for 

Member State experts etc.) free of any charge. 

This is considered the Beneficiary contribution 

to the Twinning project“ and to the Section 4.2.6 

that indicates the following: „...The Beneficiary 

is expected to make available, free of charge, 

meeting rooms and space for training for the 

implementation of project activities and 

conference facilities. The use of different 

premises that would need to be rented must be 

fully and duly justified“. 

5.  Regarding the budget section of the MS 

proposal, may you please indicate whether it 

would be eligible to plan for some translation / 

interpretation from French to Serbian during the 

activities of the project, notably the seminars? 

Please refer to the ANNEX C1bis: Twinning 

Light Fiche of the Twinning Manuel that 

indicates the following: “Contracting authorities 

are invited to carefully consider the fact that no 

form of subcontracting to the private sector is 

allowed, with the only exception of the hiring of 

translation and interpretation services, where 

necessary.“ In addition please refer to the 

Section 3.1.1 of the Twinning manual that 

indicates the following: „.All communication 

regarding the project, including interim and final 

reports, shall be in the language of the contract“. 

Please take into the consideration that official 

language of the project is English. 

 


